ATEX

Wat is de ATEX-richtlijn, hoe moet u deze toepassen en wat kan Process Engineering A/S u bieden? Lees hier op de pagina en krijg antwoord op de vragen.

ATEX zijn de regels die van toepassing zijn op apparatuur die gebruikt wordt in explosiegevaarlijke atmosferen en voor werkzaamheden waarbij explosiegevaar bestaat. De regels voor het inrichten van apparatuur vindt u in Richtlijn 2014/34/EU, terwijl u de regels voor het uitvoeren van werkzaamheden met explosiegevaar vindt in Richtlijn 1999/92/EG.

Beide richtlijnen worden in de volksmond de ATEX-richtlijn genoemd, hoewel het eigenlijk twee afzonderlijke richtlijnen zijn; de ATEX-apparatuurrichtlijn en de ATEX-toepassingsrichtlijn. De ATEX-apparatuur richtlijn zorgt voor vrij verkeer binnen de EU van elektrische en mechanische producten, terwijl de ATEX-toepassingsrichtlijn werknemers beschermt tegen de gevolgen van explosies met preventie. Producten die voldoen aan de richtlijn interieurinrichting moeten CE-gemarkeerd zijn en de speciale markering dragen waarin de richtlijn voorziet. De toepassingsrichtlijn vereist de classificatie van werkplekken met gebieden waar een explosieve atmosfeer kan voorkomen.

Neem contact met mij op voor meer informatie
Kees Boon
Country Manager Netherlands / Senior Project Manager
Telefoon: +31 6 8364 0948

Waar is ATEX van toepassing?

Iedereen die machines of apparatuur vervaardigt voor gebruik in een explosieve atmosfeer, of die een explosieve atmosfeer bevat, moet voldoen aan de ATEX-richtlijn 2014/34/EU. Voor apparatuur die onder de Machinerichtlijn valt, moet ook worden voldaan aan de daarin gestelde eisen voor explosiebeveiliging. ATEX is zowel van toepassing op explosieve atmosferen bestaande uit een mengsel van atmosferische lucht met gas, stof, of waar beide zijn opgenomen.

Op enkele uitzonderingen na is ATEX toepasbaar in alle commerciële omgevingen binnen industrieën op het land, maar ook op permanente offshore-installaties en in de delfstoffenwinningsindustrie op land of ondergronds. Wij kunnen u helpen om aan de richtlijnen te voldoen.

Bekijk een voorbeeld van een ATEX-gerelateerd ongeval.

Onze diensten met betrekking tot ATEX

Process Engineering biedt u ondersteuning bij het certificeren en CE-markeren van apparatuur in overeenstemming met ATEX-richtlijn 2014/34/EU. Zo verzorgen wij namens onze opdrachtgevers de communicatie met aangemelde instanties en andere autoriteiten. Met betrekking tot de ATEX-richtlijn 1999/92/EU bieden wij u aan om uw explosiebeveiligingsdocumentatie op te stellen.

Binnen dit vakgebied hebben we een veelvoud aan taken uitgevoerd. Ook als u heeft besloten om ATEX-gerelateerde projecten intern aan te pakken en zelf een kennisbank op te bouwen, zijn wij graag een klankbord voor u en bieden wij aan om uw medewerkers bij te staan tijdens hun eerste projecten. Als u de middelen niet wilt besteden aan het opbouwen van interne kennis van ATEX, dan nemen wij alle aspecten hiervan graag voor u uit handen.

Wij bieden algemeen advies over de richtlijnen, analyses, risico-evaluatie met betrekking tot 2014/34/EU en 1999/92/EG, samenstelling van gebruikershandleidingen en instructies, assistentie bij technische dossiers, classificatie van gevaarlijke gebieden, samenstelling van explosiebeveiligingsdocumentatie (met name gezondheids- en veiligheidsrisicobeoordeling) en markering van gebieden en faciliteiten.

Heb je een project waarvoor je sterke technische vaardigheden nodig hebt?

Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen als consulting engineering partner.

Book et møde